Ο
Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 863,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 857,29 μονάδων (-0,50%) και 876,02 μον. (+1,68%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 30 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 2.147,65 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.329,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,94% στις 754,86 μονάδες.
Δύο πρόσωπα είχε σήμερα το ΧΑ: Το θετικό του, από την έναρξη έως τις 15:00 περίπου και το αρνητικό του μέχρι το τέλος. Στο πρώτο μισό, η αγορά έφτασε έως και το +1,68%, με τους συμμετέχοντες να κινούνται επιλεκτικά καθώς όπως όλα έδειχναν η αντίδραση που άρχισε χτες θα συνεχιζόταν και σήμερα. Όμως λίγο πριν τις 15:00 η αγορά άρχισε να χάνει έδαφος ραγδαία, φτάνοντας μάλιστα έως και το -0,50%, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει εκείνη την ώρα πτώση 3,71%.
Μέχρι τη λήξη οι συναλλαγές εντάθηκαν, με τους long να προσπαθούν να υψώσουν άμυνες έναντι της επιτάχυνσης των πωλήσεων, αφού απειλούσαν για ακόμη μία φορά τις 860 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Αν και δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το ΧΑ στα ενδοσυνεδριακά του υψηλά, εντούτοις οι αγορές τους, ειδικά σε δεικτοβαρείς τίτλους, κατάφεραν να ανακόψουν το αρνητικό πρόσημο της αγοράς.
Βέβαια, αυτό που προβληματίζει όχι μόνο σήμερα, αλλά και από την αρχή της εβδομάδας, είναι η σφοδρότητα των πωλητών, οι οποίοι ήδη προκάλεσαν ένα διήμερο sell off τόσο στον κλάδο όσο και στην αγορά. Και μετά από ένα "διάλειμμα" στη χθεσινή συνεδρίαση, σήμερα επανέρχονται, προκαλώντας αναταράξεις.
Παράλληλα, η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι τα χαρτοφυλάκια με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εξακολουθούν να κυριαρχούν το ΧΑ, επιχειρώντας με την έντονη μεταβλητότητα που προκαλούν να αποκομίσουν όλο και περισσότερα κέρδη. Οι μεγάλες διακυμάνσεις υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική, την ώρα μάλιστα που τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι θετικά.
Το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών πρόσφερε, πάντως, κάποιες στηρίξεις, καθώς το επενδυτικό κλίμα δείχνει να υποστηρίζεται από τα νέα μηνύματα που έστειλε χτες ο επικεφαλής της Fed, Τ. Πάουελ. O επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ "έστρωσε τον δρόμο" για μια μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην υποτονική ανάπτυξη, στηρίζοντας τόσο τη Wall Street όσο και τις ευρωαγορές.
Όπως έχουν επισημάνει και οι διεθνείς αναλυτές, αν και η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα, και ιδίως την υποτονική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Εάν τόσο η Fed, όσο και η ΕΚΤ, εγκαινιάσουν ένα νέο γύρο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, το θετικό διεθνές κλίμα θα επιδράσει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κεφαλαιαγορά ειδικότερα.
Στο μεταξύ, η προσοχή ήταν στραμμένη στην έκδοση ομολόγου Tier II της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έγινε με επιτόκιο 8,25%. Από την έκδοση αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρθηκε 4πλάσιο ποσό. Η καλή επίδοση της έκδοσης επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική, λόγω τόσο των επιδόσεών της, όσο και του σχεδίου μετασχηματισμού της.
Πάντως, παρά την εξέλιξη αυτή, η μετοχή της Εθνικής σήμερα πιέστηκε σημαντικά, καταγράφοντας απώλειες 3,78%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της -2,58%. Πτώση 1,75% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, ΔΕΗ, Eurobank, Σαράντης, Motor Oil, Cenergy, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Coca Cola.
Στον αντίποδα, το άλμα του 6,53% που σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα έκλεψε την παράσταση, με τον Ελλάκτωρα να ακολουθεί με άνοδο 3%. Κέρδη 2,98% σημείωσε η Jumbo, ο ΟΛΠ έκλεισε στο +2,23%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλή. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, ΟΤΕ και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή.